29

 

 

Kinološko društvo Šentjur: rezultati ne pridejo sami od sebe

Kinološko društvo Šentjur se lahko pohvali s kar nekaj lepimi dosežki s tekmovanj športnih šolanih psov v zadnjih mesecih. V aprilu sta na regijski tekmi v Celju Katja Golob in njena nemška ovčarka Kim osvojili prvo mesto, dva tedna kasneje na CACT v Mariboru še drugo mesto, Davorin Cizej in nizozemski ovčar Eros pa trinajsto. V maju sta na CACIT v Ljubljani Katja Golob in Kim osvojili 2. mesto, Davorin Cizej in Eros 6. mesto, Peter Rožanc in nemški ovčar Gor Grecs 8. mesto.

Na vseh tekmah je bila močna konkurenca, zato uspehi Šentjurčanov niso zanemarljivi. Vsi trije so tekmovali v kategoriji poslušnosti psov po programu B-BH. S svojimi kužki trenirajo pod budnim očesom trenerjev Saša Cveka in Mirana Marša.

Konec aprila so se člani državne reprezentance psov sledarjev, v kateri sta tudi Sašo Cvek in njegova Ambra, odpravili na svetovno prvenstvo na Hrvaško in dosegli odlično 2. mesto.

Uspešno so zaključili tudi spomladanski tečaj socializacije, vzgoje in šolanja psov po programu A in po programu B-BH. Tečajniki so imeli nekaj treme, a pokazali vse svoje znanje, ki so ga v tem času pridobili. Dvakrat tedensko so jim v »pasji šoli« inštruktorji pokazali, kako se psa vodi, kako graja, kako pohvali. V juniju so pridobljeno znanje morali prikazati na izpitu, žal jim zaradi slabega vremena ni uspelo izvesti še tradicionalnega druženja in so ga prestavili na september. Na izpitu je z vodljivostjo presenetila Jana, ki je s svojim psičkom Harleyem po programu B-BH dosegla 97 točk od 100.

 

Predstavljamo Jano in Harleya

Jana Fuhrer in Henrik Plank (tetraplegik) sta se februarja 2009 odločila za nakup novega psa, po izgubi prejšnjega, in tako pripeljala Harleya iz Madžarske. Jana Fuhrer se je Kinološkemu društvu Šentjur pridružila jeseni 2010, ko se je z manj kot leto dni starim psičkom pasme hovaward vpisala v tečaj in konec novembra na izpitu z njim dosegla 80 točk. Treningi so bili prilagojeni samo njima, učila ju je Katja Golob, saj je Jana Fuhrer močno slabovidna, spada v skupino slepih z ostankom vida.

Po končanem tečaju sedaj vadita po programu B-BH, ki je nekoliko zahtevnejši. Vsebuje teoretični del izpita, ki ga opravlja vodnik pisno, na poligonu pa opravlja vaje poslušnosti na povodcu, vaje poslušnosti brez povodca, nato še obnašanje psa v urbanem okolju, ki ga izpeljejo z vajami v mestu.

jg / Šentjurske novice, 27. 7. 2011
 

AKTIVNI ŠENTJURSKI KINOLOGI – link

Šentjurčanka Katja Golob je s svojo psičko Kim zmagala na regionalnem tekmovanju v Celju. Tekmovali sta v kategoriji poslušnosti po programu B-BH. Katja in Kim tekmujeta že od leta 2008 in trenirata v okviru Kinološkega društva Šentjur. Osvojili sta že nekaj pokalov. Na letošnjem tekmovanju sta po programu B-BH – vaje poslušnosti – prejeli 98 točk od 100, kar jima je prineslo zmago. Želita uspešno zaključiti višji program poslušnosti IPO I. Ostali Šentjurčani, ki po tem programu tekmujejo s svojimi psi, so Peter Rožanc, Zoran Borovšak in Branka Jazbec.

Drugi Šentjurčan Sašo Cvek, član državne reprezentance psov sledarjev, ta vikend odhaja s svojo psičko Ambro na svetovno prvenstvo.


jg / Šentjurske novice, 20. 4. 2011